Zero emissie stadslogistiek over water steeds populairder

E-Pusher steeds vaker ingezet voor emissievrij en efficient vervoer van diverse ladingstromen over water in Nederlandse binnensteden.

Voor een aantal steden was 2022 het jaar waarin de City Barge haar intrede deed. Het is de kleinste variant van de KOTUG E-Pusher serie, en is een samenwerking tussen KOTUG en Circle Line Logistics BV. De duwboot van het Rotterdamse Kotug is ontworpen voor vervoer van vrijwel alle soorten lading in binnensteden als alternatief voor dieselboten, maar ook voor zware vrachtwagens die de binnensteden sowieso al niet meer in mogen.  Het logistieke concept achter de boot en het modulaire ontwerp worden gekenmerkt door eenvoud en efficiëntie.

Vervoer van bouwafval, bouwmaterialen en projectlading
Sinds de eerste te waterlating van de E-Pusher in 2020 is er belangstelling uit brede hoek. Utrecht had de primeur met afvoer van sloopafval en aanvoer van bouwmaterialen voor aannemer Van Zoelen, bij de verbouwing van het Meisjes Weeshuis aan de Oude Gracht. In samenwerking met de firma van Hees is het vervoer over water geheel emissievrij uitgevoerd van de bouwplaats naar de overslaglocatie aan de rand van de stad.

De E-Pusher blijkt ook een prima transportmiddel voor het vervoer van projectlading zoals
steigermaterialen en andere grote objecten.

Gedreven vanuit een zoektocht naar schoon en betaalbaar vervoer volgden snel meer gegadigden, zoals de firma Blom in Amsterdam die de E-Pusher inzet voor emissievrij vervoer van bouwmaterialen op hun eigen dekschuiten in de binnenstad van Amsterdam.

De KOTUG City Barge 2 in Amsterdam

Natte aannemerij
In december zette Van Veen Grondwerken in de gemeente Rotterdam de City Barge in om een inspectie van de Piekbrug uit te voeren. Vanaf de boot worden zo de funderingen van bruggen en kademuren op efficiënte wijze geïnspecteerd. Door de zeer stabiele ligging van de boot kunnen inspecties zelfs zonder ponton worden uitgevoerd.

Inspectie van de Piekbrug in Rotterdam

Ook voor kadewerkzaamheden zoals baggeren is de duwboot ideaal; volle containers worden de stad uitgeduwd en hoeven niet door vrachtwagens worden opgeladen in de toch al drukke binnenstad.

E-Pusher vanuit de lucht gezien

Logistiek concept: een metrodienst voor vervoer over water in de stad
In samenwerking met Circle Line Logistics is de City Barge van Kotug zelfs meer dan alleen een boot maar een logistiek concept voor emissievrije stadslogistiek. In de grachten van Leiden worden momenteel verschillende scheepshaltes ontwikkeld waar de E-Pusher volgens vast dagelijks schema gaat aanmeren, vergelijkbaar met een openbaar vervoersdienst, maar dan voor goederen. Lokale bedrijven kunnen van deze dienst gebruik maken en hun lading op de boot zetten.

Eind 2022 is in dat kader voor een renovatieproject van de universiteit Leiden een dienstregeling opgezet voor bouwmaterialen ingericht met vaste halte aan de rand van de stad en een tijdelijke halte bij de bouwplaats. Het is een project samen met partners Constructif, Renewi en met support vanuit de gemeente Leiden, Provincie Zuid-Holland en Topsector Logistiek. Het komende jaar breiden we deze metrodienst uit naar andere bouwprojecten en ladingstromen.

Als ludieke aftrap van dit project zette de gemeente Leiden samen met partners Renewi en Circle Lines Logistics de City Barge in om kerstbomen in te zamelen.

Samenwerking met Provincies en Gemeenten
Met het oog op de Modal Shift en aangescherpte regels met betrekking tot wegtransport in binnensteden zijn de Provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht, en diverse gemeentes nauw betrokken om te komen tot een betere inzet van waterwegen. De provincie Zuid-Holland is partner van het eerste uur.

Geavanceerde technologie voor realtime inzicht in ladingstromen
Straks maken de boten daarbij ook gebruik van nieuwe technologieen waarbij de boot ‘in verbinding staat’ met de lading en de slimste route vaart. Zoals in dit filmpje in kaart gebracht door de Provincie Noord-Holland, bij de ‘Reis van de Slimme Steen’.

Next steps: winkelbevoorrading en?
Voor 2023 staan naast bovenstaande toepassingen de bevoorrading van winkels in binnensteden op het programma, er zijn al verregaande gesprekken gaande met een aantal winkelketens. Wilt u meer informatie over de uitgebereide mogelijkheden van de Kotug E-Pusher, neem dan contact op met Kotug. Voor ontwikkeling van metrodiensten over water in en om de binnenstad, neem contact op met Circle Line Logistics

N.B. Behalve de City Barge bestaat de E-Pusher reeks ook nog uit drie grotere modellen voor repsectievelijk transport over kleinere en grotere vaarwegen. In de tweede helft van 2023 gaat de E-Pusher M varen tussen de haven van Amsterdam en Zaandam voor de cacao divisie van Cargill. Deze boot onderscheidt zich van andere duwboten vanwege het modulaire ontwerp en de verwisselbare energiecontainer.

Modular design of Kotug E-Pusher type M demonstrated in an animated movie